18 Ekim 2013 Cuma

Sokrates ve Kyk

Sokrates Anaxagoras'ın öğrencisi olan Arkhelaos'un derslerine bir dönem katıldıktan sonra insani sorunlara karşı kayıtsız kaldığı için bu doğa felsefesi derslerini bırakır.
Sonrası malum "Sofistler"e, dönemin önde gelen soylularına ve özellikle yöneticilere yöneltiği eleştiriler. İyi, cesaret, erdem gibi konulardaki bilgisizliği gösterişi vs.
Ama bir de şöyle bir şey olsaydı Sokrates Arkhelaos'un derslerini bıraktıktan 1 yıl sonra evine kyk'dan bir tebligat gelseydi ve 9 Bin gibi bir borcu, Sokratesin gözüne sokaka soka kalın rakamlarla yazıp, sonuna da 1 yıl sonra ödemeye başlayacağı yazsaydı ne olurdu?
Muhtamel Sokrates ne anlatıldığı gibi aylak aylak gezebilir ne de o şarap gecelerinde kendinden geçip, felsefenin kırılma noktası olabilirdi. Ve muhtemel biz Platon'un eserlerinde Sokrates'i şöyle okuyacaktık: Bugün Protagoras, Gorgias, Kallikles şölende; casaret üzerine, bilgi üzerine, iyi yönetim üzerine öyle konuştular öyle konuştular ki; retoriğin anasını ağlattılar, karizmanın tavanına vurdular. Sokrates'in daima bir köşede;
"yol mu, para mı, mektup mu;
bir düşündüğü var" (Orhan Veli'den)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder