19 Mayıs 2010 Çarşamba

Platonik Aşk

‘‘Platonik aşk’’ günlük dilde çokça kullanılan bir sözcük olmasıyla birlikte Platon felsefesince önemli bir terimdir. Adı Platon’dan türemiş olan ‘‘platonik aşk’’ günlük dilde sadece tek yanlı bir aşk anlamında kullanılmaktadır. Oysa gerçek anlamda ‘‘platonik aşk’’;
Öncelikle bedensel bir istek daha doğrusu bir eros(aşk) etkinliğinden doğan mânia, esriklik yani kendinden geçme ve bir çeşit uçukluk halidir. Bu şekilde herhangi bedene duyulan arzu istek tutku biçimine dönüşüp, arzu duyulan bedensel varlığı aşan onu ulaşılmaz bir kusursuzluk içerisinde ele alınacağı asıl güzelliğin dünyasına yani idealar dünyasına götürür bizi. Artık aşk duyduğumuz bir beden değil o bedene kendinden pay veren saltık değişmez güzellik ideası, formudur.
Bu durumda ‘‘platonik aşk’’ın trajedisi ortaya çıkar yani her ne kadar aşk duyduğumuz, ‘‘platonik aşk’’a bizi sevk eden kişiye ulaşsak da; ‘‘platonik aşk’’ın kendisine hiçbir zaman ulaşılamaz. Ayrıca‘‘platonik aşk’’ın önündeki en büyük engel bensel arzulardan cinselliktir çünkü ‘‘platonik aşk’’ın kendisinde cinsel arzudan arınmışlık vardır.
Kısaca ‘‘platonik aşk’’ bedenle başlayan ama sonrasında bedeni ve tüm bedensel arzularımızın ötesinde onları aşan bir tanrısal deliliktir(madness).




Asım BARAN