21 Haziran 2010 Pazartesi

Post-Modernizm Nedir?

Post, kelime anlamı olarak sonrası demektir. Post-modernizm kelime anlamı ise modern sonrasını ifade etmektedir.
Post-modern epistemik olarak kavranabilecek, tanımlanabilecek bir şey değildir. Bu yüzden post modernizme, tanımlanamazlığın tanımlanması demek yerinde olacaktır. Post modernizm belirli bir çağı değil, özellikle 1980 sonrası ileri kapitalist ülkelerde görünmeye başlayan daha önce görülmemiş olayları tanımlamak adına kullanılan durumdur. Bu modernizimden tam olarak kopuş olmadan, modernizm öncesini de ele alan eklektik bir durumdur. Bu durum sanat, felsefe, bilim, politika vb. alanlarda baş göstermiştir. Ancak post-modernizm genele karşı bireyselliğin baş kaldırışıdır. Çünkü post-modernizme baktığımızda o ne modern öncesi dini ya da mitsel anlatılara, ne bilimin otoriterliğine ne de modern dönemin anlatılarına boyun eğmemektedir. Bu bakımdan post-modernizmin en belirgin özelliği, bireysel özgürlükleri dahası farklılıkları ön plana çıkaran bir anlayıştır.
Post modernizm bu yönüyle nihilist bir durummuş gibi görülebilir. Ancak nihilizmden oldukça farklı olduğu ortadadır. Yani genel olanı, totaliter olanı eleştirip yıkarken yerine farklı değerler yerleştirmektedir. Örneğin aşırı radikal, milliyetçi, dini grupların yerine sivil toplum kuruluşları, liberal hükümetler geçmektedir.
Henüz böyle bir durum içerisinde olmasak da, her halükarda içerisine gireceğimiz bu post-modern durumu en iyi tanımlayacak olan örnek Orhan veli Şiirleridir.

Asım BARAN